background-image

Positieve geluiden

We moeten bewondering hebben voor de mensen die zich niet op de kop laten zitten door alle negatieve omstandigheden, maar er wat positiefs van willen maken. Tijdens ons bezoek in september 2012 hebben we veel gehoord en gezien over de ellendige leefomstandigheden, maar ook volop plannen, en vertrouwen in de toekomst. In 2018 konden we constateren hoeveel vooruitgang inmiddels geboekt was.

Nadat de eigen Lakota taal decennia lang verboden was leert de jeugd die nu weer. Het middelpunt van de opleiding in het Pine Ridge reservaat is het college van Kyle.

De Lakota zijn trots op hun traditie, en houden die heel bewust en actief in leven, zoals wij mochten zien tijdens twee wacipi of oogstfeesten. Dit waren geen toeristische evenementen, er waren amper bezoekers van buiten het reservaat, maar de Lakota onder elkaar.

ONE Spirit heeft ervoor gezorgd dat een groep Lakota atleten aan de New York Marathon van 2012 kon meedoen. Toen die in de nasleep van orkaan Sandy niet door kon gaan hebben ze spontaan besloten te gaan helpen bij de opruimingswerkzaamheden. Op de foto zien we Nupa White Plume aan het werk.

Foto: Indian Country Today

Al deze dingen bewijzen dat de geest van de Lakota springlevend is, en dat ze onze steun verdienen. Dit is geen bodemloos vat - dit zijn mensen die op weg geholpen moeten worden.

© 2023 Stichting Cosmic Fire Foundation - Alle rechten voorbehouden