background-image

De Lakota Sioux en de reservaten

Geschiedenis

De Lakota, ook wel Teton ("prairie bewoners"), zijn een van de zeven stammen die samen de Sioux vormen.
Zelf zijn de Lakota weer onderverdeeld in z.g. "bands": de Oglala, de Sicangu of Brulé, de Itazipco, de Hunkpapa, de Mnicoujou, de Sihasapa (Black Feet) en de Oohenunpa.

Bekende Lakota's waren ondermeer Sitting Bull, Crazy Horse, Red Cloud en Black Elk.

De geschiedenis is een reeks van verbroken verdragen met de blanke regering. Keer op keer werd de integriteit van het eigen gebied gegarandeerd, en keer op keer liep het uit op bloedbaden en het verder terugdringen van de Lakota.
Zo werd in 1868 het gebied van de Black Hills nog voor eeuwig aan de Lakota toegekend, maar dat eeuwig hield maar vier jaar stand, toen werd er goud ontdekt.

Samen met de Arapaho en de Cheyenne wonnen weliswaar de slag bij Little Big Horn, maar het uitbreiden van het leger en het afslachten van de bizons waar de Indianen van afhankelijk waren luidden het einde van de vrijheid in.
Na de Grote Sioux Oorlog werden de Lakota in reservaten ondergebracht, en werden ze afhankelijk van de regering voor hun voedsel.

Op 29 december 1891 vond de slachting van Wounded Knee plaats, waarbij ruim 200 ongewapende mannen, vrouwen en kinderen gedood werden. Hun massagraf vormt nu nog het middelpunt van het kerkhofje van Wounded Knee

De toestand nu

De belangrijkste Lakota reservaten vinden we in South Dakota, met als belangrijkste Pine Ridge, voor de Oglala, en Rosebud, voor de Sicangu. Verder leven er Lakota verspreid van Denver, Colorado, tot in Canada.

Voor zowel Pine Ridge als in een haartje mindere mate Rosebud geldt dat het gebied economisch vergeleken mag worden met de Derde Wereld. Er heerst honger en ondervoeding, en iedere winter sterven mensen van de kou. De levensverwachting is ca. 30 jaar korter dan in Nederland.
Door de slechte voeding nemen ziektes als diabetes epidemische vormen aan, en door wanhoop gedreven plegen veel jongeren zelfmoord.

In september 2012 heeft het bestuur van Stichting Cosmic Fire Foundation het Pine Ridge Reservaat bezocht, en we zijn geschrokken van wat we aantroffen.

Maar gelukkig zijn er ook heel veel mensen die de handen uit de mouwen steken en voor zichzelf en de jeugd wat doen. Die mensen verdienen onze steun. Bij de diverse projecten op deze site kunt u zien wat wij doen, en hoe u kunt helpen.

© 2023 Stichting Cosmic Fire Foundation - Alle rechten voorbehouden